18 de maig de 2013


Ruta de les masies: La plana



Falten 10 minuts per les quatre de la tarda i el pati de Can Pasqual es va omplint de gent. De sobte arrenca a ploure i tothom corre a aixoplugar-se. Falsa alarma, son quatre gotes. El cel amenaça tempesta però tot i així no ens arronsem i a l’hora acordada una seixantena de persones emprenem el camí. Anem ben equipats amb impermeables i paraigües.

Avui inaugurem la ruta de les masies de la plana de Gelida. Una de les tres propostes que inclou la guia que protagonitza la trobada, “Descobreix Gelida. La ruta de les Masies”, i que acaben de publicar els Amics del Castell. Una feina fantàstica que va molt més enllà de les pàgines de la mateixa publicació i que, mitjançant codis QR, ens va explicant tot allò que anem trobant pel camí. Des de Can Pasqual hi hem col·laborat aportant la perspectiva agronòmica.

La ruta comença i acaba a Can Pasqual i al llarg d’unes 3-4h ens condueix per un total d'onze masies i cases de pagès, cada una amb la seva pròpia fisonomia i història però, per sort, gairebé totes encara habitades i amb activitat agrícola. A nosaltres, a més, el temps, ens fa un regal, i a mida que anem caminant el cel es va obrint per acabar mostrant-nos unes vistes immillorables de Montserrat sobre un mar de vinya i cereal.

Finalitzem la caminada a Can Pasqual on tenim preparada una sorpresa per tothom: unes safates d’embotit artesà gentilesa de Can Coma amb un bon pa amb tomàquet fet amb oli d'oliva de la casa i, per suposat, una copa de vi OXIGEN! Les portes del museu són obertes per qui vulgui acabar d’arrodonir la caminada amb l’exposició “La vida rural i les masies a Gelida” cedida pels mateixos Amics del Castell.

ATENCIÓ: La ruta passa per la passera de Can Pasqual. Com que el riu Anoia varia molt sobtadament de cabal quan plou, de tant en tant se l’endú i s’ha de tornar a muntar. Per això us recomanem que us poseu en contacte amb nosaltres per confirmar si la passera està muntada abans de fer la caminada. La guia proposa un camí alternatiu però en cas de no saber-ho prèviament s'hauria de desfer un bon tros de camí.