Celler

Als arxius de la família hi ha constants referències a les tasques d’elaboració, a les produccions i a la venda del vi. En un inventari de l’any 1812 hi apareix un recompte dels litres de vi que es trobaven al mas, en aquell moment un total de 20.000 litres repartits en 28 botes, i això a principis d’agost, just abans de la verema. Aquests documents, i l’experiència transmesa de generació a generació, són el resultat de segles de dedicació a la viticultura.

El s.XX va ser una època de canvis, als que Francesc Pascual Fosalba (1888-1976), al càrrec de l’explotació en aquell moment, va saber adaptar-se amb tenacitat. Home inquiet, emprenedor i un gran apassionat de la seva feina, va impulsar vàries ampliacions del celler (1914 i 1941), incorporant-hi les últimes tecnologies del moment i tota la seva capacitat d’innovació, fins a assolir les dimensions i distribució del celler actual, amb una capacitat total de 293.000 litres de vi.

Principalment s’hi produïa vi blanc, la major part del qual es venia a l’engròs a d’altres cellers de la zona per a embotellar o bé per a fer cava, encara que ja en aquells moments se n’exportava regularment una part a França. En aquesta època, també se n’havia embotellat de propi, amb la denominació “VINOS PASCUAL. GELIDA”, un projecte que finalment va quedar estroncat per l’inici la guerra civil espanyola.

En un moment en que es professionalitzava l’ofici de l’elaborador de vi, el vi de Can Pasqual va ser guardonat per la seva qualitat en repetides ocasions en els Concursos de vins del Penedès atorgats per de la Cambra Agrària i l’Associació de Viticultors Exportadors de Barcelona. Més tard, als anys 80, el celler se seguia actualitzant, aquest cop amb la incorporació d’una nova zona de recepció del raïm i d’una, aleshores novedosa, premsa horitzontal.

Malauradament, però, l’any 1994, la conjuntura del moment, va portar a tancar-ne les portes, limitant-ne la producció al consum familiar i donant pas a una nova etapa en la que tots els esforços van concentrar-se cap a l'optimització de la gestió tècnica del cultiu de la vinya a la finca.

Actualment està habilitat com a Celler-Museu.