Inauguració de l'antiga passera de Can Pasqual

El 21 de juliol, t'esperem a la Salzereda*



"Fins als anys noranta, entre la salzereda (i vinya del Pou del Glaç) de Can Pasqual i el Molí Nou (La Gelidense) hi havia habilitada una passera per creuar el riu Anoia. Va ser molt usada pels pagesos que treballaven les vinyes de l' "Altrabanda" (del riu) i que encara ara porten els noms familiars d'antics propietaris i parcers (...). La passera permetia creuar el riu a peu i prendre l'antic camí de Sant Llorenç d'Hortons per la Talaia i Can Batllevell. Es trobava en l'itinerari del sender de gran recorregut GR-5 (Sitges-Gelida-Montserrat). En l'actualitat, els excursionistes, per travessar el riu, han d'anar més avall i fer-ho pel pont de Sant Salvador de la Calçada."

"La passera de Can Pasqual era de dos trams de taulons que se sustentaven al mig del riu amb quatre estaques de grans dimensions. (...) Col·locar la passera després d’una riuada era tot un ritual en el qual participaven diferents pagesos i propietaris de la zona. S’hi anava amb tractor i en el seu remolc s’hi carregaven les estaques, llates de fusta, xerrac, mall, martell i puntes; i unes botes d’aigua immenses que cobrien tota la cama dels protagonistes de tornar-la a lloc".


Jaume Rius i Pascual
(14/06/2011)


En un passat no tan llunyà, el riu Anoia era ple de passeres que permetien el pas d'una llera a l'altra del riu. Amb el temps s'han anat perdent i amb elles la possibitat de creuar l'Anoia caminant s'ha fet difícil, posant barreres a un espai d'un gran valor natural i històric que antigament formava part del dia a dia dels gelidencs.

A Can Pasqual, hem recuperat i restaurat l'antiga passera que creuava l'Anoia a l'alçada de la Salzereda. I amb el col·lectiu Dóna la cara pel riu, et convidem a venir al riu el proper dia 21 de juliol a les 11h, la tornarem a col·locar i en farem la inauguració. Amb vermut i tot!!!!

Perquè volem seguir gaudint d'aquest espai tan nostre i perquè creiem que per valorar les coses s'han de conèixer, el dia 21 de juliol apropa't al riu, junts recuperarem un bocí de la nostra història.

I pels que ho vulguin, més tard, ens quedarem a fer un pícnic a la zona de la Salzereda a l'ombra dels pollancres que hi ha plantats. Vine amb tota la família!

T'hi esperem!!!!! No t'ho perdis!

* si no saps arribar-hi, posa't en contacte amb nosaltres i t'indicarem el camí!

SEGUR QUE CONEIXES ALGÚ QUE HI POT ESTAR INTERESSAT, FES-LI SABER!